Uv-straling

Kies de juiste bescherming voor uw ogen.

Wat is ultraviolet licht?

Ultraviolet licht is een soort straling die vooral door de zon wordt uitgezonden, maar ook door kunstmatige lichtbronnen. Uv-stralen kunnen er niet alleen voor zorgen dat uw huid verbrandt, ze kunnen ook uw ogen beschadigen.

Schadelijke stralen

Aan de voorkant van het oog zitten het hoornvlies en de lens. Zij filteren uv-stralen door ze te absorberen. Zo voorkomen ze dat de uv-stralen verder doordringen in het lichaam, maar het betekent ook dat het hoornvlies en de lens sterk worden blootgesteld aan het effect van deze straling. Daardoor kan het oog beschadigd raken, vooral bij jongvolwassenen die veel tijd in de buitenlucht doorbrengen. Er bestaat ook een verband tussen blootstelling aan uv-straling en cataract, een aandoening waarbij de lens troebel wordt. In de gevoelige huid rond de ogen kan zich ook kanker ontwikkelen. Wie te veel tijd in de zon doorbrengt zonder bescherming, kan verschillende aandoeningen krijgen. Kinderen zijn bijzonder gevoelig voor uv-straling, dus bescherm het best steeds hun ogen wanneer ze overdag buiten zijn.

Tips om uw ogen te beschermen

  • Het hele jaar door staan we bloot aan uv-stralen, ook als het bewolkt is. Bescherm uw ogen dus altijd.
  • Kijk nooit rechtstreeks naar de zon, ook niet tijdens een zonsverduistering. Dit kan ernstige schade veroorzaken.
  • Als u een zonnebril koopt, kies dan eentje met glazen die 75-90 % van het zichtbare licht filteren voor een optimaal comfort bij fel licht. Denk maar aan verblindende weerkaatsingen op de sneeuw of aan zee. Hou er wel rekening mee dat te donkere glazen en autorijden niet samengaan. En denk eraan dat goedkope donkere zonnebrillen niet altijd de uv-straling blokkeren. Vraag raad aan uw opticien.
  • Als u een zonnebril of gewone bril koopt, kies dan eentje met glazen die 100 % van de uv A- en uv B-stralen blokkeren en verbeterde uv-bescherming bieden. Deze brillen hebben bijvoorbeeld een hoge eSPF (eye sun protection factor).
  • Om de ogen van kleine kinderen goed te beschermen, gebruikt u een zonnebril die de vorm van hun hoofd volgt met glazen die bescherming bieden tegen uv A- en uv B-straling.

De beste brillenglazen verschillen afhankelijk van uw levensstijl.
Bezoek uw Nikon specialist en vraag naar de beste brillenglazen voor jou.

Vind uw Nikon Lenswear opticien