Problemen bij dichtbij zien

De meeste mensen hebben vroeg of laat moeite om voorwerpen dichtbij te zien.

Verziendheid herkent u aan symptomen zoals moeite om scherp te zien als u leest of een computer gebruikt. In veel gevallen compenseert het oog dit defect door de spieren meer op te spannen. Dat veroorzaakt problemen zoals hoofdpijn, vermoeidheid of nek- en rugpijn, maar de echte (visuele) oorzaak blijft vaak onopgemerkt. Als u last hebt van deze symptomen, is het tijd om langs te gaan bij een oogzorgspecialist.

Er zijn twee belangrijke oorzaken voor verziendheid:

Hyperopie betekent dat het oog te kort is voor de brekingssterkte van de lens. Het brandpunt bevindt zich dan achter het netvlies in plaats van erop. Daardoor is het beeld op het netvlies wazig, alsof u een foto neemt met een camera die niet is scherp gesteld.

De vaakst voorkomende oorzaak is dat de autofocus van het oog defect is. Bij de meeste mensen gebeurt dit wanneer ze halverwege de veertig zijn. Omdat die leeftijd vroeger als ‘oud’ werd beschouwd, noemen we de aandoening ook presbyopie of ouderdomsverziendheid. In andere talen wordt ze mooier omschreven. Zo spreken Portugezen van ‘vermoeid zicht’.

De eenvoudigste oplossing voor verziendheid is een bril die het brandpunt naar het netvlies verplaatst. Brillenglazen die verziendheid corrigeren, worden ook ‘glazen met positieve sterkte’ genoemd omdat ze het brandpunt naar voor verplaatsen.

Mensen met hyperopie hebben meestal brillenglazen die over het hele oppervlak positief zijn. Omdat hun oogbal te kort is, raken hun ogen vermoeid wanneer ze in de verte willen kijken. Mensen met een defecte of vermoeide autofocus gebruiken dan weer liever een bril met glazen die alleen onderaan een positieve sterkte hebben. Die positieve sterkte wordt alleen gebruikt wanneer ze nodig is om de defecte autofocus in het oog zelf te vervangen en stoort het zicht voor de rest niet. Deze brillenglazen heten multifocale glazen. Hun complexe oppervlak wordt bij Nikon tot in de kleinste details afgewerkt.

<p>Presbyopisch zicht</p>

Presbyopisch zicht

<p><strong>Gecorrigeerd zicht</strong></p>

Gecorrigeerd zicht

De beste brillenglazen verschillen afhankelijk van uw levensstijl.
Bezoek uw Nikon specialist en vraag naar de beste brillenglazen voor jou.

Vind uw Nikon Lenswear opticien